2011. február 27., vasárnap

Belső elrendezés . (Hol , mi !)

A képzelet az alkotás kezdete . Elképzeljük, amire vágyunk, azt akarjuk, amit elképzelünk, s végül megalkotjuk, amit akarunk. A kíváncsi ember erre azt kérdi " Miért ? " az alkotó azt válaszolja " Miért ne ! "

A címmel azt szerettem volna érzékeltetni hogy ha az embernek nincs meg az anyagi fedezete arra hogy az IKEA-ból vagy bármelyik profi nagy áruházból bútort vásárolhasson a felújított tök üres lakásába ,akkor ehhez a jól bevált praktikához kell nyúlnia ,tehát magának kell elkészítenie az éppen szükséges és hiányzó bútordarabokat ,kellékeket ,polcokat ! Bevallom én is erre a kitaposott ösvényre léptem és nem bántam meg egy percig sem . Amellett hogy olcsón megoldottam a szobák bebútorozásának nem kis feladatát ,önbizalmat és örömet is nyújtott ez a tevékenység!

Az első és legfontosabb hogy kellő komolysággal és felelőseggel járjunk el annak érdekében hogy a kívánt bútor darab amit éppen készülünk megvalósítani ,harmonikusan illeszkedjen az adott környezetben . Természetesen a funkcionalitása legyen tökéletes vagy legalább is ahhoz közeli !

Nem elvetendő azonban az a tény hogy ezen alkotások elkészítésének sikeressége nem kevésbé függ a felhasználandó alap anyagok ,itt felsorolnám: a fűrész árút ,különböző formájú és alakú fém árút valamint festék és felület védő és kezelő anyagokat valamint a modern Designban nélkülözhetetlen műanyagokat műgyantákat ,ragasztókat !

Ezek után már csak egy néhány, igen szükséges és nélkülözhetetlen kéziszerszámra lesz szükségünk ,minek utána már sínen is vagyunk.
Az első dolgunk a tervezés,ez az elképzelés látható formája, ami abban segít hogy a készülendő alkotás megfeleljen mindenben elvárásainknak.Ehhez a leg célszerűbb egy megfelelő PC programot feltölteni a számítógépünkre,ezt megtanulni helyesen és pontosan kezelni , majd elkészíteni az első munkadarab technikai rajzát.


Az előszoba fal az első Bútordarab amivel az ember a házba való belépéskor szembe kerül . Én nagyon egyszerűen és tisztán fából készítettem el. A falra négy vízszintes tartó lécre 15-cm széles deszkacsíkokat erősítettem Közé egy 150x45 -cm rámázott fali tükröt helyeztem ami alá egy kis tároló szekrénykét piperecikkek és különböző használati tárgy tárolására ! Majd a két oldalára egy-egy cipő tározót !

Mind ezt a falra ,egyszerűen tiplis facsavarokkal erősítettem !Ami még célszerű volna az két kalaptartó polc, aminek sok gyakorlati hasznát lehetne venni : kalapok,sapkák kisebb kézitáskák esetleg elfekvő dobozok ,csomagok tárolására . A kabát tartó polcokat tetszés szerinti magasságban ,utólagosan kellő távolságra szereljük fel . Az egész egységet célszerű a környezetben fellelhető színeket figyelembe véve lazúrozni legalább kettő illetve hátom rétegben !










A lakás vagy adott esetben a ház ,teljes vagy részleges felújítása nem egy problémát vet fel , itt a ruhanemükön ,cipőkön keresztül a tartozékokig ,mindent csomagolni kell a mindenhol jelen levő por miatt is és más tényezők miatt is ! Ezért ha eljutottunk már oda a munkálatok során hogy a hálóban kialakíthatunk egy garderob rész ,hát ne várjunk vele sokat és kezdjük meg az elkészítését . A garderob rész azért célszerűbb ,nézetem szerint mert kevés helyen sok minden elfér : Kabátok ,ruhák öltözködésünkhöz szükséges minden fajta kellékek és kiegészítők, táskák ,bőröndök stb:
Napjainkban már a célszerűség határán belül alakítjuk ki környezetünket . A gipsz karton megjelenése forradalmasította a belső építészetet . Minnél több és több polc, polcrendszer,tér elválasztó fel készül ebből a könnyen alakítható építő anyagból . Most én is ezt használtam a garderób kialakításához ! Miként az ábrán is látható könnyen felszegezhető a kijelölt méretekre maga a vázszerkezet ami különböző méretű U profilokból alakítjuk ki amit polisztirénnel töltünk majd két aldalát gipsz kartonnal fedjük le ! Az eredmény szemmel láthatóan kielégítő !







Ha készek vagyunk ilyen szinten garderóbunkal a továbbiak kialakításában már csak fantáziánk szabhat határt !
Ez attól is függ hogy külön helyiségként vagy a háló szoba egységében képzeljük el elhelyezését .Ezen elhatározások függvényében külön helyiségként lehet az ábrán látható módon véglegesíteni vagy ha úgy döntünk hogy a hálószobánk integrált részeként, mint szekrény szeretnénk kezelni ,ebben az esetben ajtókkal vagy függönnyel elfedhetjük az egész
 front oldalt.